byran

Lennandia Advertising är en reklambyrå med lång erfarenhet av att både bygga varumärken och förmedla intressanta berättelser. Vår affärsidé är att skapa reklam »med lust och logik«. Det vill säga kommunikation som väcker känslor, men aldrig glömmer bort att vara övertygande och relevant.

 

Som reklambyrå är Lennandia snabbrörlig och mångsidig. Vi jobbar ofta med ett helhetstänkande där vi tar fram grundläggande kommunikationsstrategier till våra kunder, men vi behärskar även de verktyg som krävs för att producera materialet. Digitala plattformar är vanligast, men det är inte den enda lösningen. Om vår egen kunskap inte räcker till, så har vi ett brett nätverk av vänner som hjälper oss. Till exempel med foto, film, ljud och event.
Som reklambyrå har vi ofta arbetat mot bilbranschen och kollektivtrafiken, men idag är det lika vanligt med fastighetsbolag, bredbandshårdvara, hobbyartiklar och äppelmust.
Lennandia har kontor i Karlskrona och Stockholm. Men var började alltsammans?

 

Detalj av företagspresentationen från år 2000

Året var 1988 och platsen var Tyresö utanför Stockholm. Jan Lennartsson och Kent Andersson satt i en hyrbil, tittade på varandra och sa: ”Nu kör vi.” På sätt och vis var det då Lennandia föddes.

Grundarna Jan och Kent i något yngre upplaga

Anledningen till att de båda kollegorna rest från Karlskrona till Stockholm var något de konstaterat under sina år inom tidningsbranschen: det producerades mycket kundtidningar av väldigt låg kvalitet. ”Det här kan vi göra bättre”, kände både Janne och Kent och spårade upp företaget Deckel Lack i Tyresö som behövde ett lyft gällande sin kundtidning. Den barske VD:n avslutade mötet med orden: ”Jag ser att ni kan det här. Vi ska fundera på saken.” Det blev en tidning. Janne och Kent bildade företag.

 

I förarsätet

Sex år senare befann sig Lennandia i Frankfurt på den årliga bilsalongen. Anledningen var inte enbart att titta på nya bilar, utan att söka upp Saabs representanter på mässan, presentera sig och åstadkomma ett möte hemma i Sverige. Det resulterade i att Saabs dåvarande reklamchef, Lars Rystadius, gav Lennandia i uppdrag att ta fram ett nytt tidningskoncept för bilmärket. På byrån jobbade man sedan dag och natt för att överträffa förväntningarna och ingående tolka hur Saabs varumärke skulle förvaltas och förstärkas i tidningsformatet.

Lennandia fick därefter förtroendet att producera den svenska utgåvan av kundtidningen Saab Magazine – vilket de fortsatte med i över ett decennium.

Formel Lennandia

Företaget Mobil Oil var också en av de stora kundtidningskunderna när det begav sig. De var så nöjda med tidningsproduktionen att de frågade om inte Lennandia kunde tänka sig att göra deras övriga marknadsföringsmaterial också? Då insåg Jan och Kent att det var dags att bredda verksamheten och bli en mer renodlad reklambyrå.

Och på den vägen är det, som man brukar säga.